Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο μύθος της Ευρώπης!!!!!

Ο μύθος της Ευρώπης!!!!!
Από την ελληνική μυθολογία μαθαίνουμε ότι από την ένωση του Ποσειδώνα με τη Λιβύη , γεννήθηκαν δυο παιδιά, ο Βήλος και ο Αγήνωρ, Ο Βήλος έμεινε στην Αφρική, πήρε γυναίκα μια κόρη του Νείλου και απόκτησε δυο γιους τον Αίγυπτο και τον Δαναό . Ο Αγήνωρ άφησε την Αφρική και τράβηξε κατά την Ασία. Εκεί έκανε δικό του βασίλειο, με πρωτεύουσα την Τύρο ή τη Σιδώνα, ζευγαρώθηκε με την Κασσιέπεια ή Τηλέφασσα, και αυτή του γέννησε τρεις γιους, τον Κάδμο, τον Φοίνικα και τον Κίλικα. και μια θυγατέρα. την Ευρώπη.

Η ομορφιά και η χάρη της Ευρώπης ήταν τόσο μεγάλη που όλος ο κόσμος μιλούσε γι' αυτήν. Ακόμη και ο ίδιος ο Δίας την ερωτεύτηκε και κατάφερε να την κάνει δική του εφαρμόζοντας με πολλή πονηριά, ένα τολμηρό σχέδιο που έβαλε με το νου του.
'Ενα όμορφο πρωινό, την ώρα που η Ευρώπη μαζί με τις φίλες της μάζευε λουλούδια σ' ένα λιβάδι, όχι μακριά από το γιαλό, ο Δίας πλησίασε τα κορίτσια, μεταμορφωμένος σε ταύρο, ολόλευκο και γεμάτο ημεράδα, με μύριες χάρες απλωμένες πάνω στο δυνατό, νεανικό κορμί του, που το φώτιζαν δυο αθώα μάτια και, απ' αυτά ψηλότερα, τα δυο του κέρατα, ολόχρυσο ένα μισοφέγγαρο απάνω στο κεφάλι. Με ήμερο μουγκάνισμα πέρασε δίπλα απ' τα κορίτσια και πήγε και ξαπλώθηκε μπρος στο πόδια της Ευρώπης, Τα κορίτσια γοητεύτηκαν, ξεθάρρεψαν και άρχισαν να τον περιεργάζονται με θαυμασμό. Σε λίγο η Ευρώπη. χαρούμενη και γελαστή, πήδησε στη ράχη του. Τότε μεμιάς ορθώθηκε το ζώο και όρμησε κατά το πέλαγο. Η κόρη, γαντζωμένη πάνω στη ράχη του για να μην τσακιστεί, ξεφώνιζε απελπισμένα. όμως οι φίλες: της είχαν σκορπίσει πανικόβλητες. Ετσι ο Δίας πέτυχε το σκοπό του. Για το θέλημα του θεού οι θάλασσες γαλήνεψαν, τα δελφίνια πηδούσαν γύρω από τον θεϊκό ταύρο, οι Νηρηίδες χόρευαν, οι Τρίτωνες φυσούσαν μέσα σε μεγάλες κοχύλες και ο Ποσειδώνας βγήκε από τα βάθη της θάλασσας να συγχαρεί τον μεγάλο αδελφό.
Η ευρώπη καθισμένη στον ταύρο ταξιδεύει πάνω από το πέλαγος κατά την Κρήτη .
Γιορταστική είναι η ατμόσφαιρα στην εικόνα , με τα κύματα ν' αναπηδούν απ'τα νερά και τον 'Ερωτα να πετά προς τους νιόνυμφους με ταινία για να τους στολίσει.'Ενας άντρας , ο Φοίνικας ή ο Αγήνορας , στέκεται δεξιά στην παραλία και αγναντεύει κατά τον Δία -ταύρο και την Ευρώπη , που φεύγουν μακριά.
Και η πομπή κατέληξε στης Κρήτης τ' ακρογιάλια, στον τόπο που πιο πολύ απ' όλους είχε δικό του ο Δίας. γιατί σ' αυτών τον τόπο ο μεγάλος θεός είχε γεννηθεί και είχε μεγαλώσει. Στην Κρήτη οι Ώρες είχαν ετοιμάσει το νυφικό κρεβάτι μέσα στο "Δικταίον άντρον". 'Αλλοι όμως έλεγαν πως ο Δίας ενώθηκε με την Ευρώπη στη Γόρτυνα. κάτω από ένα πλατάνι, που από τότε δεν έχασε ποτέ τη φυλλωσιά του. Και ακόμα έλεγαν πως κατά τον "ιερό γάμο" ο μεγάλος θεός πρόσφερε στην αγαπημένη του τρία μοναδικά δώρα: τον Τάλο, ένα χάλκινο γίγαντα που προστάτευε την Κρήτη, ένα χρυσό σκύλο, που δεν του ξέφευγε κανένα θήραμα, και μια φαρέτρα με βέλη που ποτέ δεν αστοχούσαν Και η Ευρώπη έφερε στον κόσμο τρεις γιους; τόν Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα.
Στο μεταξύ ο πατέρας της Ευρώπης είχε στείλει τους γιους του να ψάξουν για την αδελφή τους και να μην επιστρέψουν αν δεν την βρουν . 'Ετσι το τρία παλικάρια του Αγήνορα κίνησαν από τον τόπο τους και πήραν το καθένα δικό του δρόμο. Και σαν δεν μπόρεσαν να βρουν την αδελφή τους πουθενά δεν είχαν το κουράγιο να ξαναγυρίσουν στον πατέρα τους και εγκαταστάθηκαν καθένας στη χώρο που τον έφεραν οι περιπλανήσεις του: ο Φοίνικας στη χώρα που από αυτόν ονομάστηκε Φοινίκη, ο Κίλικας στη χώρα που πήρε το όνομα Κιλικία και ο Κάδμος στον τόπο όπου ο ίδιος έχτισε την Καδμεία, αυτή που αργότερα την είπαν Θήβα.
Από την Ευρώπη λοιπόν πήρε το όνομά της η ήπειρος που βρίσκεται πάνω από την Κρήτη.

Το κείμενο το βρήκα στο σχολικό site : 1ο Δημοτικό σχολείο Ν.Τρίγλιας

1 σχόλιο:

  1. Το κείμενο ήταν πολύ καλό και πληροφοριακό με βοήθησε πόλυ στην εργασία μου και πήρα Α+

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σχόλιο παρακαλώ