Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Επίσκεψη του 1ου ΣΔΕ Λάρισας στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και θέλοντας να τιμήσει τους συμπατριώτες μας οι οποίοι πολέμησαν εναντίον των δυνάμεων του Άξονα ακόμη και μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους σιδηρόφρακτους φορείς της Νέας Τάξης, οργάνωσε επίσκεψη της σχολικής του κοινότητας στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, το οποίο βρίσκεται στην αυλή του σχολείου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου το απόγευμα.
Στην όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία γέμισε ασφυκτικά, η αρχαιολόγος κ. Βικτωρία Καπετάνου μίλησε για την ιστορία του κτιρίου. Όπως είπε, το Μουσείο λειτουργεί σε κτίριο του 17ου αιώνα το οποίο, μέχρι την  απελευθέρωση της Λάρισας από τους Τούρκους, ήταν πυριτιδαποθήκη. Στον ίδιο χώρο κατά την περίοδο της Κατοχής οι κατακτητές φυλάκιζαν Έλληνες πατριώτες, πολλοί από τους οποίους από εκεί πήραν την άγουσα προς το εκτελεστικό απόσπασμα. Πριν από λίγα χρόνια, το κτίριο αναπαλαιώθηκε υποδειγματικά και διαθέτει δύο αίθουσες: στη μία φιλοξενεί έκθεση υλικού από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και στην δεύτερη φιλοξενεί εκδηλώσεις.



Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, κ. Γιάννης Μπέφας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες να στεγασθεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο χώρο και την ευτυχή κατάληξή τους.
Και μετά τις σύντομες αλλά κατατοπιστικές αναφορές στην ιστορία του κτιρίου, τα φώτα χαμήλωσαν και προβλήθηκε ένα ντοκυμαντέρ για την αντίσταση των Ελλήνων κατά των δυνάμεων της τριπλής κατοχής της πατρίδας μας, την περίοδο 1941 – 1944. Αμέσως μετά την προβολή, καθηγητές και μαθητές μεταβήκαν, στη διπλανή αίθουσα του Μουσείου, όπου εκτίθενται κειμήλια από τον καιρό της Κατοχής και τον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον των βαρβάρων κατακτητών. Η ξενάγησή ήταν ενδιαφέρουσα και συγκινητική.

Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας εκφράζει δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του στους υπευθύνους του Μουσείου για την φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ